30 jaar De Noorderlingen
Vooropleiding Theater Groningen  

Zwijnen

De Noorderlingen levert al 30 jaar toptalent
Een niet te verwaarlozen deel van de top van hedendaagse Nederlandse acteurs en actrices begon als puber bij de Vooropleiding Theater Groningen, onder leiding van oprichter Josja Hamann of diens opvolgers Cora Broekhuizen, Richard Gonlag en Koen Jantzen.

Van Halina Reijn, Marcel Hensema, Egbert Jan Weeber, Vincent van den Berg, Dragan Bakema, Daan Schuurmans, maar ook van Jan Joost Albers, Hanne Arendzen, Peter Henk Amesz, Marjan Barlage, Lidewij Benus, Vincent Binnendijk, Miranda Bolhuis, Joost Bolt, Titus Boonstra, Lotte Bos, Nick Bos, Margijn Bosch, Guus Boswijk, Mats Boswijk, Marthe Geke Bracht, Femke Broere, Rob Das, Joost Dekker, Taco van Dijk, Esmee Dirks, Margien van Doesen, Jip van den Dool, Maud Dolsma, Lotte Dunselman, Nanette Edens, Niels Gooijer, Jet Hangelbroek, Willemijn Haasken, Anne Harbers, Melcher Hillman, Wiendelt Hooijer, Youssef Idilbi, Inge Imelman, Dijanne Italianer, Koen Jantzen, Hanneke Kinds, Arthur Kneepkens, Hugo Konings, Carine Korteweg, Toon Kuijpers, Brechje Kraan, Ingejan Ligthart Schenk, Barth van Lint, Lotte Lohrhengel, Folcmar Louman, Annette Maas, Marius Mensink, Paméla Menzo, Hanna van Mourik-Broekman, Rick Paul van Mulligen, Dorine Niezing, Christel Oomen, Wouter van Oord, Anniek Pheifer, Mark Ram, Jurriën Remkes, Rutger Remkes, Floor Rolf, Ilmer Sjaan Rozendaal, Marijke Schermer, Marc Schmidt, Baukje Schweigman, Maarten Smit, Joris Smit, Terri van Splunder, Chris Tieleman, Peter van Til, Thirsa van Til, IJbert Verweij, Benjamin Vos, Isil Vos, Joeri Vos, Bert Wagenaar van Kreveld, Esmé Wekker, Fenneke Wekker, Marnix van der Weyden, Mads Wittermans, Margje Wittermans, Marjet Zabel, Willemijn Zevenhuijzen, en vele anderen liggen de roots in Groningen bij de VOT.

En na 30 jaar is De Noorderlingen nog steeds hofleverancier van de Nederlandse toneelscholen. Van onze productiegroepen stroomt 70 tot 100% van de spelers door naar een van de beroepsopleidingen. Deze jonge garde moet zich nog bewijzen, maar hun namen verschijnen wellicht in een persbericht wanneer dit gezelschap haar 50 jarig bestaan viert.
We zijn trots op wat we in de afgelopen 30 jaar hebben bereikt en daarom willen we onze verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. We vieren dit met verschillende feestjes.

 

31 mei: Grand Theatre Groningen

WIJD OPEN

Video-compilatie van de hele dag in 1,5 minuut (YouTube)

Op zaterdag 31 mei staat het Grand Theatre in Groningen een hele dag in het teken van vooropleiding theater De Noorderlingen. Onder de naam Wijd Open presenteert De Noorderlingen een aantal succesvolle voorstellingen die ze het afgelopen seizoen maakte (waaronder de voorstellingen Salt Peanuts en Tegenwind). Noorderlingen-van-nu spelen scènes met Noorderlingen-van-toen in een unieke versie van De Vloer Op waarin de focus ligt op de veelzijdige talenten die deze ex-Noorderlingen na hun Groninger vooropleiding hebben ontwikkeld. Ook is er een talkshow over het talent in het noorden en het geheim van De Noorderlingen. De Noorderlingen gooit hiermee – een middag en avond - de deuren van de vooropleiding theater open voor een breed publiek en verwelkomt vele oud-spelers. Uiteraard is er ook een hapje en een drankje. 31 mei is tevens de verjaardag van het Grand Theatre, dat precies 34 jaar daarvoor feestelijk werd heropend. Om dit te vieren zetten we Wijd Open voort als nachtclub met live-muziek van oud-Noorderlingen en onder andere Harm's Fork.

Gezinsbode

Programma:

Benedenzaal Grand Theatre
15.30 - 16.15 - Opening + voorstelling Tegenwind (De Noorderlingen)
16.15 - 16.45 - De Vloer Op (deel 1) met Noorderlingen van toen en nu, o.l.v. Brenda Hauer
17.00 - 17.45 - Talkshow het geheim van De Noorderlingen o.l.v. Eric Nederkoorn (cultuurjournalist Dagblad van het Noorden). Te gast zijn oud-Noorderlingen Marcel Hensema, Lotte Bos, Jurriën Remkes, Hanne Arendzen, Marius Mensink en Mads Wittermans. Speciale gast is casting director Hans Kemna, die het theatertalent in Nederland op de voet volgt.
17.45 - 19.15 - Mogelijkheid om hapje te eten in Grand Theatre

Bovenzaal Grand Theatre
19.15 - 19.45 - Voorstelling Mick Jagger is my nightmare van Marius Mensink gevolgd door kort interview door Hans Kemna

Benedenzaal Grand Theatre
19.45 - 20.15 - De Vloer Op (deel 2) met Noorderlingen van toen en nu, o.l.v. Brenda Hauer

Bovenzaal Grand Theatre
20.30 - 21.30 - Voorstelling Salt Peanuts (De Noorderlingen)

Benedenzaal Grand Theatre
22.00 - Concert Harm’s Fork

Tegenwind
De productiegroep van De Noorderlingen speelt de 'hit&run'-voorstelling Tegenwind. De voorstelling brengt ons in een reis om de wereld in een dik half uur. Als ware het een Grieks drama waarin een pagina ontbreekt. Een heroïsch stripboek waarin het koninkrijk in brand staat en de kroonprins staat te trappelen om de boel te redden. Dat het hem zwaar valt, laat zich raden.
Regie: Taco van Dijk

Salt Peanuts – Een roadmovie zonder road of movie
Een allesoverheersende leegte, dat is wat het landschap in Amerika en het landschap in Groningen gemeen hebben. In Amerika kun je almaar rechtdoor reizen, je kunt daar in het niets verdwijnen. In Groningen kom je al snel terecht in de Waddenzee. Zo eindeloos is het land hier niet. Maar wat als je verder wilt? En je jouw leven over een heel andere boeg wilt gooien dan de meesten? Drie jonge Groningse acteurs verleggen in deze voorstelling hun horizon, maar botsen ook keihard tegen hun eigen grenzen op. Waarom ligt de einder, als je ernaar toe reist, steeds verder weg? Salt Peanuts is een voorstelling vol muziek en beweging, gedachten, sensatie, intimiteit, humor en seks. Een roadmovie zonder road of movie. Het is een enerverende theatertrip in het nu, maar met een hang naar het verleden. Salt Peanuts werd beloond met 4**** sterren in het Dagblad van het Noorden.
Regie: Lies van de Wiel

Talkshow
Talent uit het noorden en het geheim van De Noorderlingen De Noorderlingen viert in 2014 het 30 jarig bestaan. In al die jaren is deze vooropleiding theater continu hofleverancier geweest van de toneelscholen in Nederland. Vele generaties theater- en filmmakers zijn doordrongen van talent afkomstig uit het noorden. Wat is het geheim van De Noorderlingen? Wat is het belang van een vooropleiding theater voor een loopbaan in het theater? In deze talkshow onder leiding van Eric Nederkoorn (cultuurjournalist Dagblad van het Noorden) gaan wij in op deze vragen en delen oud-Noorderlingen hun ervaringen. Te gast zijn oud-Noorderlingen Marcel Hensema, Lotte Bos, Jurriën Remkes, Hanne Arendzen, Marius Mensink en Mads Wittermans. Speciale gast is casting director Hans Kemna, die het theatertalent in Nederland op de voet volgt.

De Vloer Op met De Noorderlingen
Het programma De Vloer Op is misschien wel een van de leukste opvallendste programma's van de Nederlandse televisie. Hierin krijgen bekende acteurs een 'situatie' opgelegd, die zij al improviserend tot een eind moeten brengen. Dit levert vaak prachtige, ontroerende maar vaak ook hilarische televisie op. Wij gaan een eigen versie van De Vloer Op presenteren met Noorderlingen-van-toen die spelen met Noorderlingen-van-nu.

Mick Jagger is my nightmare

Mick Jagger is my nightmare
Mick Jagger is my nightmare is een intense en opzwepende dansperformance waarin de legendarische rockmuzikant en frontman van The Rolling Stones probeert bezit te nemen van het lichaam van theatraal performer Marius Mensink. Een exorcistisch gevecht tussen lichaam en geest.

Marius Mensink is afgelopen jaar afgestudeerd aan de performance opleiding. Hij speelde deze zomer in de succesvoorstelling The New Rambo Generation van theatergroep YoungGangsters en eind van het jaar is hij te zien in de solo A thing of beauty van Noorse regisseur Øystein Johansen.

28 november: Jubileumvoorstelling

MOORDSTUK

Op 28 november 2014 sloten we onze verjaardag af met een bijzondere voorstelling in de Stadsschouwburg, met een grote bezetting van spelers van De Noorderlingen en musici van het Haydn Jeugd Strijkorkest. Speciaal voor Moordstuk werd de muziek gecomponeerd door Jan Meiborg. Deze voorstelling wordt nog herhaald op 2 andere speelvloeren in de theaters van Drachten en Emmen. Lees meer over MOORDSTUK...

Terug naar de homepage van De Noorderlingen...

Terug in de tijd...

Sluit dit venster