Momentum

Do 4 mei, 21:00 uur (aansluitend op de herdenkingsdienst op het Martinikerkhof), Martinikerk Groningen. Entree gratis.

Ook te zien op WIJD OPEN 2017.

Dansen Zonder Bril

Ik lig in de tuin, mijn hoofd in het gras. Terwijl de zon zich verstopt in het westen, laat de maan op zich wachten. Voor een moment is alles blauw, wacht alles af, ademloos.
Als de soldaten strak marcherend voorbijkomen, stel ik me voor dat er touwtjes aan hun armen en benen zitten. Als Pinoccio’s laat ik ze de straat uit lopen en kan ik weer dromen, wetend dat we even veilig zijn.
Een mier kriebelt over mijn hand. Hij bromt. Een gebrom dat steeds luider wordt. Wanneer de lucht begint te trillen kijk ik omhoog en zie vogels, boze vogels. Mijn moeder roept, ik ren naar binnen, we gaan de kelder in.
Wanneer werd het ineens zo donker op straat, wie deed het licht uit?

Een fragment van de stad en haar geschiedenis komt tot leven in de Martinikerk en brengt de Tweede Wereldoorlog even heel dichtbij. Momentum is gebaseerd op interviews van jonge spelers met ouderen over de oorlog in Groningen. De voorstelling wordt gespeeld en gemaakt door de lesgroepen van De Noorderlingen en het jongerenplatform NNTWEE.

Theater Na de Dam
Momentum is onderdeel van de landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig zo’n tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op WOII.

Momentum is een co-productie Noord Nederlands Toneel / NNTWEE en De Noorderlingen - vooropleiding theater

Regie: Sander Roux
Choreografie: Milan Schudel
Regie-assistent: Celine Wierda
Kostuums: Freja Roelofsen
Beeld: Boris Stokman
Techniek/decor: Herman van Keulen

Spelers: Catoo Post, Yehudi Ohlsen, Samuel Hento, Aart Wind, Jikki Ribberink, Annemijn van Marle, Rafaël van der Ziel, Isabel van der Vlugt, Floor van der Jeugd, Edo Stolk, Jaap Vos, Pascha Berezikov, Clara van Braght, Sebastiaan Winter, Dorinde Ploeger, Indy-Lynn de Haan enTamar Daalman
Componisten: Hidde Kramer, Wietse de Haan, Fabian van der Dussen 

Met dank aan: Stichting 4 mei herdenking Groningen, Martinikerk, Stichting het Roode/ of Burgerweeshuis, alle geïnterviewden

Terug in de tijd...

Sluit dit venster