THE SKY IS THE LIMIT

The Sky is the Limit

The Sky is the Limit
Speciaal voor de Noorderzon maakte Josja Hamann met 45 leerlingen van het Oude Testament een 'bijbelonische spraakverwarring' in een serie van 5 vertellingen:
Gods Schepping
Abrahams Mosterd
Het Plagen van Mozes
De Valse Profeet
Jobs Lot

In de bijbelteksten en de bekende oude afbeeldingen van bijbelse taferelen wordt de God als mens aan de lezer voorgesteld. Voorla die plaatjes waren vroeger voor menig beschouwer vaak fascinerend en erotisch. In de 5 vertellingen van Josja Hamann brengen ze , samen met de letterlijke, maar toch licht bewerkte stukken bijbeltekst, de fantasie op gang. De plaatjes worden vanuit hun fraaie platheid tot theatrale poses gestileerd, maar beginnen door de tekst een eigen leven te leiden en slaan op hol. Het thema: Het gevecht van God om de mens in het gareel te krijgen. In de uitgestrekte zandwoestijn van vormgeefster Mirjam Pepplinkhuizen en decorbouwer Rob Elzenga groeit met minimale middelen een maxiamaal resultaat: de Ark van Noach, de Toren van Babel, de arme Job, het hele volk van Israël, alles en iedereen krijgt z'n plaats. Door de kostumering ontstaat een vorm van realisme, die hier en daar wordt uitvergroot tot absurde proporties. De muziek en de liedjes van Harrie hoiting zorgen voor een relativering, een knipoog naar deze tijd.

Drents Groninger Pers: 5 september 1994
Peter van Strien
Oud-testamentische topics in vijf halfuurs-scènes
Gebeurtenis: opvoering van The Sky is the Limit, vijf voorstellingen door de Vooropleiding Theater in het kader van het Noorderzonfestival. De voorstellingen werden gespeeld op 2, 3 ,9 en 10 september 1994 in de voormalige Drukkerij Hoitsema, Noorderstationsstraat 58 te Groningen.

"Het scheppingsverhaal, de eerste voorstelling, spetterde door een fraaie enscenering, overtuigend ensemblespel en lekkere muziek. De prachtige body-painting van de duivel, het verrassende gebruik van de grote zandbak waarop en waarin gespeeld werd, de humoristische teksten, de afwisseling in het solo of met elkaar acteren, de mooie beelden en het functionele naakt, maakten een diepe indruk."

The Sky is the Limit

Spel: Arne van Alten, Arjen Bakker, Taco Bakker, Marjan Barlage, Titus Boonstra, Tijs Broeke, Sander Claassen, Bianca van Dijk, Taco van Dijk, Maggie van den Doel, Cariena Donga, Monique van Eerden, Nathalie van Eerden, Kaspar Gerritsen, Guusje Groote, Krijn Peter Hesselink, Sieger Hesselink, Ellen Hollemans, Youssef Idilbi, Josepha de Jong, Hanneke Kinds, Lotte Kingma, Bram Kloos, Mirjam Knol, Helena de Kok, Heike Koorenhof, Peter Kruizinga, Folcmar Louman, Annette Maas, Hester Morssink, Karien Noordhoff, Emiel Nijborg, Arne Jan Polman, Arne Ratering, Halina Reijn, Roos le Roux, Maarten Smit, Anke Snijders, Tineke Snijders, Lars Tijsma, Rolie Tromp, Agnes Vissering, Pieter van Wijnsberge, Willemijn Zevenhuijzen
Regie: Josja Hamann
Vormgeving: Mirjam Pepplinkhuizen
Decoruitvoering: Rob Elzenga
Compositie: Harrie Hoiting
Productie: Tineke Bennema, Inge Imelman, Hans Schripsema
Regie-assistentie: Joke Fleer
Assistentie decor: Peter van Assen, Marcel van Halteren
Assitentie kostuums en rekwisieten: Aaf Claassen, Anneke Kloos, Doekla Kruizinga, Janny Pepplinkhuizen
Bodypaint: Michiel Speckreijse
Assistentie: Gaike van der Laan, Gaya Louman, Louise Verspaget
Lichtontwerp: Piet de Koning
Geluidstechniek: Steven Ram
Fotografie: Han de Boer
Met zeer veel dank: Paul Fischer, Hendrik Jan Haanstra, Annemieke Hoiting, Janette Hoiting, Aage Hollander, Huize Tuinbouwstraat, Kampeerboerderij Mepperdennen, Otto de Jonge, NNT, Henk Brendel, Robert Vonkeman, Linda Pepplinkhuizen, Judith Pepplinkhuizen, Martin de Smet, Sikke van de Vaart, Sietse Veldman, Slagerij Bulthuis, Esmee Wekker, Mads Wittermans

 

Terug in de tijd...

Sluit dit venster