WIJD OPEN           

Excalibur

Lotte Lohrengel staat aan het water, trekt het magische zwaard Excalibur uit de steen en heft het naar de hemel.

Vanaf nu gaat zij ervoor zorgen dat er geen mos over kan groeien.

Op zaterdag 16 mei was de thuisbasis van De Noorderlingen the place to be in Groningen.

Het was Full House!

Onder de naam Wijd Open presenteerden we een aantal succesvolle voorstellingen uit het afgelopen seizoen (Moordstuk en Teatro Immaginario).

Noorderlingen-van-nu speelden scènes met Noorderlingen-van-toen in een unieke versie van De Vloer Op waarin de focus lag op de veelzijdige talenten die deze oud-Noorderlingen na hun Groninger vooropleiding hebben ontwikkeld.

Ook werd nieuw werk gepresenteerd, zoals ZWAK, en was er natuurlijk een feestje.

Vlak voor het eten gaf directeur Koen Jantzen officieel het stokje door aan zijn opvolger Lotte Lohrengel.

De Noorderlingen gooide hiermee – een middag en avond – de deuren van de vooropleiding theater wijd open voor een breed publiek en verwelkomde daarbij vele oud-spelers.

PROGRAMMA:
15:30 uur: Welkomst
16:00 uur: Moordstuk
17:00 uur:
De Vloer Op
17:30 uur: Overdracht van het stokje
18:00 uur: Hapje eten
19:30 uur: Teatro Immaginario en "Zwak"
20:30 uur: De Vloer Op en muziek

Hoofdprogramma:

De Vloer Op met De Noorderlingen
Het programma De Vloer Op is misschien wel een van de leukste opvallendste programma's van de Nederlandse televisie. Hierin krijgen bekende acteurs een 'situatie' opgelegd, die zij al improviserend tot een eind moeten brengen. Dit levert vaak prachtige, ontroerende maar vaak ook hilarische televisie op. Wij presenteerden een eigen versie van De Vloer Op met Noorderlingen-van-toen die spelen met Noorderlingen-van-nu, onder leiding van de nieuwe directeur Lotte Lohrengel.

 

Flyer Moordstuk

Moordstuk – een muzikale thriller (samen met het Haydn Jeugd Strijkorkest)
Op een ochtend in maart 1983 wordt de Canadese componist Claude Vivier dood aangetroffen in zijn Parijse appartement. Hij blijkt vermoord. Een zestienjarige jongen wordt gearresteerd en legt een bekentenis af. Op de werktafel in het appartement ligt ondertussen Viviers laatste compositie. Een muzikaal verhaal over hoe de componist, reizend in de metro van Parijs een jongeman ontmoet… en door hem wordt vermoord. Moordstuk is een muzikale thriller gebaseerd op dit waargebeurde verhaal. De jonge spelers en musici van het jubilerende De Noorderlingen (30 jaar) en het Haydn Jeugd Strijkorkest (25 jaar) reconstrueerden het leven en plotselinge einde van de componist Vivier. Jan Meiborg componeerde speciaal voor Moordstuk nieuwe muziek.

 

Flyer Teatro

Teatro Immaginario
Er is een mysterieus reizend theatergezelschap neergestreken in het dorp. Het is een theaterfamilie. Mensen en poppen zijn tot elkaar veroordeeld. Ze weten domweg niet wat ze anders met hun leven aan moeten. Ze zijn dolend. Het enige houvast is hun Teatro Immaginario. Dit is wat ze kunnen. Ze zijn wat ze doen. Of wat ze niet doen... Overal waar ze neerstrijken bouwen ze hun theatertje op. Een gordijn, het kleine podium, een lamp. Ze verkleden en schminken zich en de voorstelling zou kunnen beginnen, maar of dat ook echt gebeurt…? In deze voorstelling van De Noorderlingen bewegen uiteenlopende personages zich in een wereld tussen droom, fantasie en realiteit. Teatro Immaginario kreeg maar liefst 4**** sterren in het Dagblad van het Noorden.

 

Flyer Zwak

ZWAK
Kiezen we van wie we houden of overkomt de liefde ons?
Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir: twee grote namen uit de filosofie van de twintigste eeuw. Hij, een gevierd filosoof en boegbeeld van het existentialisme. Zij, lang miskend en vaak verguisd. Partners voor het leven. Over hun relatie is altijd veel gespeculeerd en over de verwevenheid van hun filosofieën is veel geschreven. De eenakter ZWAK neemt je mee naar de begintijd van hun relatie: de liefde, de intimiteit, de spanningen, de gespreksthema’s: het intellectuele milieu van het Parijs in de jaren dertig. Een ding is alvast zeker: jaloezie speelt geen rol, want jaloezie is een zwakte en een kenmerk van een leven ‘te kwader trouw’. In de open relatie van Sartre en De Beauvoir speelt deze zwakte dus geen rol. Of toch wel...

Script: Robin van Dijken
Spel: Jean-Paul Sartre – Hidde Kramer, Simone de Beauvoir – Robin van Dijken
Foto: Bobby Uilen
Met dank aan: De Noorderlingen Groningen, Walfred Haans, Petra Agricola, Bobby Uilen, Joke Holwerda, Brenda Hauer, Koen Jantzen en Peter van Dijken.

Terug in de tijd...

Sluit dit venster