WunderBar

Mark Middel (foto: Harry Bos)

foto: Harry Bos

NOORDERZON
Spiegeltent
gespeeld op 19, 20, 21, 22 en 23 augustus, 22:30 uur (publiek: vol)

RECENSIE http://www.pressit.nu/?p=7648&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

De Noorderlingen op Noorderzon | Pressit.nu

Posted by Aline on 25-8-2010 • Categorized as Algemeen

"Ruim een half uur voor aanvang van de show op het Noorderzonfestival verzamelden de eerste toeschouwers zich voor de ingang van de spiegeltent, om tegen half elf toegelaten te worden. Het programma vermeldde een gratis optreden van de Noorderlingen. En dat was te merken aan het grote aantal toeschouwers. De rij was inmiddels aangegroeid tot ver op het pad richting de vijver. Voor gratis is immers wel een groot publiek te vinden.

WunderBar Ensemble

foto: Karel Zwaneveld

En dat publiek heeft zich heerlijk kunnen vermaken. Eenmaal op de stoel werd zij onthaald op heerlijk variété, waarbij de typetjes goed werden neergezet. Voorgeschoteld werd een internationaal gezelschap van variété-artiesten in de nadagen van hun glorie. Wat ooit geweest was, was niet meer. Het was te lezen uit hun mimiek, die van een tragi-komische droefheid getuigde. Zichtbaar was het in hun spel en de acts. Zoals de goochelaar, waarbij je de droefheid door zijn wit geschminkte gezicht heen kon zien, de mondhoeken naar beneden, geen lach op z’n gezicht. Zijn goochelacts kwamen niet goed uit de verf, tot het moment van de verscheurde krant, die later toch weer heel bleek te zijn. Gaf hij wel even blijk van toch te kunnen goochelen.

Je kon je helemaal inleven in de groep jonge artiesten die onder leiding stonden van een oudere Duitssprekende dame en heer, die je zo in de periode Marlène Dietrich zou kunnen plaatsen. Daar had zij ook wel iets van weg. Zij toonden zich de leiding van de groep, maar wel op een zo ongeïnspireerde wijze dat je van enige overwicht niet kon spreken. Vergane glorie van mensen die te lang in hun rol zijn blijven hangen om nog iets verfrissends te kunnen toevoegen aan de jonge garde. Metafoor voor het leven zelf. Je werd meegesleept in hun rol en de trieste machteloosheid kwam helemaal binnen.

De voorstelling was vlot en afwisselend. Zang in het Engels en Duits, Oosterse dans, jongleren, ‘het geroddel achter de schermen’, de toneelmeester met z’n knechtje, ieder van de veertien artiesten had zo z’n eigen bijdrage in de show van 40 minuten. De act van de ene artiest werd soms, overigens niet hinderlijk, onderbroken door een volgende act. Dat bracht wel de vaart in de voorstelling. Mede daarom kon je het ook beslist niet saai noemen.

Goed gespeeld en de typetjes goed neergezet, waarbij schmink, mimiek en kleding passend waren bij de optredens. Zelfs de oproep aan het eind van de show – het publiek werd verzocht om een financiële bijdrage (niet in munten want dat maakte na half twaalf, in het kader van geluidsoverlast, teveel lawaai) - paste geheel in de sfeer. Dit verlopen gezelschap moest zelfs bedelen om hun gage te verdienen en zich daarbij te laten leiden door de goedwillendheid van het publiek. De hoeden van de twee dames, als collectezakjes in een kerk, waren snel gevuld. Het publiek had genoten.

En de spiegeltent zelf, die versterkte het karakter van de voorstelling op alle fronten. Ook die tent, die je een van de charmantste van het Noorderzonfestival kunt noemen, toont de glorie van weleer."

Flyer WunderBar

 

variété
lunatique
milagroso
splendide
smashing
gigantesco
fabulosamente
fantastiskt
trolleri
kutkuttava
illusoire

 

 

Die Nacht hat alle Schatten verwischt
Hab keine angst vor der Dunkelheit
Sie gibt uns ihr schweigen und macht mir bereit
Eine zu sein die sich nicht mehr verliert
Lass mich in deiner umarmung finden
Was ich noch bin – was ich selber noch bin
Fass mich an – liebe mich
Wenn du da bist – freu ich mich…

VAN EN MET Peter Boven, Fabian van der Dussen, David Elsendoorn, Joeri Heegstra, Koen Jantzen, Herman van Keulen, Mirthe Labree, Mark Middel, Joren Molter, Nathalie Roux, Hans Schripsema, Marie Seck, Julia van der Vlugt, Lies van de Wiel, Casper Wortmann

Alle onderstaande foto's zijn gemaakt door Karel Zwaneveld

Peter Boven, Joren Molter

Koen Jantzen, Lies van de Wiel

Mirthe Labree

Fabian van der Dussen, Mark Middel

Nathalie Roux, Julia van der Vlugt

David Elsendoorn

Marie Seck

Lies van de Wiel

Casper Wortmann, Koen Jantzen, Lies van de Wiel

Mark Middel, Fabian van der Dussen

Koen Jantzen

Terug in de tijd...

Sluit dit venster

Naar de homepage van De Noorderlingen