ZOETZURE BORSJTSJ

Chris Tieleman en Marnix van der Weyden

Presentatie van een bijzondere workshop van leerlingen uit de hoogste fase van de Vooropleiding Theater, onder leiding van de Vlaamse regisseur Guy Cassiers.

Twee boeken van Aleksandr Romanovitsj Lurija (1901-1979) zijn inspiratiebron voor deze workshop: De man met een kogel in zijn hoofd en Een teveel aan geheugen

Het eerste boek is over Ljova Zasetski, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een kogel in zijn hoofd kreeg. Belangrijke hersenfuncties werden daardoor voorgoed verstoord en van zijn verleden kon hij zich haast niets meer herinneren; hij kon niet eens meer lezen. In het andere boek is S. een man die letterlijk alles onthoudt. Maar in zijn geheugen wordt niets geordend. Iets vergeten kan hij alleen door middel van extreme wilskracht.

Deze zeer toegankelijk geschreven verhalen vormen voor Marnix van der Weyden en Chris Tieleman een uitdaging om te ontdekken hoe deze beide mannen in de wereld staan. Zij willen laten zien dat deze patiënten niet apart staan van de rest van de mensheid, maar integendeel, exemplarisch blijken te zijn voor het menselijk lot. Tegen al het huidige doemdenken in zien beiden reeds tal van mogelijkheden in zaken, die wij nog niet eens kennen.

Zoetzure Borsjtsj werd gespeeld in het Grand Theatre, op 8 en 9 april 1993.

spel
Marnix van der Weyden en Chris Tieleman
butler: Martin van Delden
regie Guy Cassiers
techniek André Pronk
productie Hans Schripsema
decoruitvoering Raymond de Coningh en Otto de Jonge
met dank aan Academisch Ziekenhuis Groningen, gemeente Groningen, Noord Nederlands Toneel, Janke de Vries, Café Huis de Beurs
co-productie Grand Theatre


Terug in de tijd...

Sluit dit venster