NEDERLANDSE PODIUMKUNST KOMT IN AKTIE VOOR KINDEREN VAN GAZA

We zien ze overal ter wereld: kinderen in oorlogsgebieden. Ook voor de kinderen van Gaza is er letterlijk en figuurlijk geen uitweg. Ze zi7en naast hun dode moeder of broertje, hun huizen zijn gebombardeerd en soms worden ze gewond onder het puin vandaan getrokken. Ze zijn op de vlucht, maar waarheen? Er is honger, dorst, het lawaai van vliegtuigen en bommen en er is de angst. Ze zijn twee of zeven, ze zijn Den of vijftien. Ze proberen te overleven in het geweld en de dood die hen omringt. Ze zijn met velen, want de helft van de 2,3 miljoen mensen in Gaza is onder 16.

 

In deze chaos zijn de theatermakers nog altijd aan het werk; in de overvolle scholen, in de opvang kampen van Rafah, Khan Younis en Deir el Balah, of gewoon op straat. Ze zitten in een kring en laten de kinderen en jongeren aan het woord. Of spelen als woorden tekortschieten. Zo creëren ze een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Een plek waar soms gelachen wordt en ieder elkaar steunt. Waar kinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om kind te zijn. Al is het maar even…

 

Het zijn de theatermakers van Ayyam Al Masrah (Theatre Day Productions), door Jackie Lubeck en Jan Willems opgericht en inmiddels onder artistieke leiding van Rafat Alaydi en Mohammed Hissi. Het zijn de theatervrienden van veel Nederlandse theatermakers, die ook in het theater in Gazastad hebben gewerkt. En ook al is dat theater vernield, zijn ze zelf dakloos en hebben ze de zorg voor hun families, ze blijven aan het werk. En ze hebben steun nodig! NU!

 

Wij, gezelschappen, theaters en makers uit de gehele breedte van de Nederlandse podiumkunsten, bewonderen de moed van deze makers en begrijpen als geen ander hoe belangrijk hun werk is voor kinderen. Juist nu. Wij hopen dat er snel een ceasefire komt en de lange weg van de wederopbouw kan beginnen. Nu richten wij ons op de acute hulp. Daarom starten we een actie om het de Palestijnse makers mogelijk te maken hun helende werk voort te zetten en workshops te blijven geven. En mocht de oorlog stoppen dan zijn onze hulp en solidariteit bij de wederopbouw ook van onschatbare waarde.

 

Vanaf 19 februari zullen vele gezelschappen initiatieven ontplooien om deze makers te ondersteunen en hun publiek te inspireren dat ook te doen. We organiseren lezingen van Palestijnse theaterstukken, benefietvoorstellingen, publieksacties bij voorstellingen en online acties om een maker te ‘adopteren’. Elk gezelschap kiest zijn eigen vorm. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen. Het geld wordt gestort op de rekening van Theatre Day Producties in Nederland en we garanderen dat elke cent bij de makers in Gaza komt en dus bij de kinderen van Gaza.

 

De actie is gestart vanuit de jeugdpodiumkunst maar inmiddels sluiten makers uit toneel, dans, opera, muziek zich aan. Het is nodig! Voor onze collega’s daar, maar vooral voor de kinderen van Gaza. Wilt u in actie komen?  Dan kunt u uw bijdrage storten via de QRcode.

Deze actie wordt gesteund door:
 
Theater Artemis, De Toneelmakerij, Het Laagland, HNTjong, Sonnevanck, Het Houten Huis, De Bonte Hond, De Horde, Ministerie van Onverrichte zaken, Max Tak, De Gasten, De Dansers, De Stilte, Het International Danstheater, SALLY Dansgezelschap Maastricht, Holland Opera, Het Nationale Theater, Internationaal Theater Amsterdam, Theater Oostpool, Toneelgroep Maastricht, Het Zuidelijk Toneel, Theater Utrecht, Orkater, 10hildren, TDP Nederland, De Krakeling, Jonge Harten Festival, Theaterbureau STIP, Theaterbureau Frontaal, Via Rudolphi, Pleintheater Amsterdam, De Schuur Haarlem, Theater Bellevue, Jeugdtheater Hofplein, Theatermakerij Enschede, Theatergroep SubSub, Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Theaterhuis, Jeugdtheaterschool Zuid Oost, Jeugdtheaterschool Utrecht, Cie sQueezz, De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn, Jacop Ahlbom Company, Likeminds, Feikes Huis, Warme Winkel, Schippers en Van Gucht, Dood Paard, Toneelgroep Jan Vos, Bijlmerpark Theater, Musicalmakers, Theatergezelschap Female Economy, Mads Wittermans Producties, Turvenhoog, Wunderbaum, Nicole Beutler Project, VeenFabriek, Rose Stories, Tafel van Vijf Muziektheater, De Theatertroep, Stichting Marjolein van Heemstra, Troupe Courage, PStheater, De Noorderlingen