Broadcast interruptions | De makers

Als inleiding op de NITE-voorstelling Before/After* maakt De Productiegroep van De Noorderlingen onder leiding van regisseur Karel Hermans en assistent regie Timo Fluitsma (stagiair ArtEZ Arnhem) een korte pop-up voorstelling genaamd Broadcast interruptions. Deze theatrale inleiding gaat in op thema’s uit de hoofdvoorstelling en speelt in huiskamers, theaterfoyers en op het toneel. Maar wie zijn deze makers van Broadcast interruptions eigenlijk?

 

 

Karel (L) en Timo (R)

Ontmoet de makers: Karel en Timo!

 

Waar gaat Broadcast interruptions volgens jullie over? 

 

In Broadcast interruptions komen thema’s langs als verliespijnliefde en het alledaagse en toch gaat het voor ons over iets anders. Iets groters.
Broadcast interruptions gaat over het universele van de mens, de plek van deze wezens in een gigantisch universum. Over herkenbaarheid en menselijke emotie. Over pijn en medeleven. Over de banaliteit van het alledaagse. 
Het gaat over dat wat we allemaal voelen maar niet kunnen verwoorden. Het is een tijdcapsule van de vierde dimensie, herkenbaar voor iedereen die mens in zich heeft. Dat wat zich afspeelt terwijl we allemaal verder leven.  

 

 


Hoe gaan jullie te werk?
 

 

We vullen elkaar aan op twee essentiële vlakken van het regisseren. Karel denkt vanuit vorm naar inhoud. De voorstelling vormde al snel in het hoofd van Karel en het decor stond nog sneller vast. Timo denkt vooral vanuit inhoud, zo vullen ze elkaar aan. De samenwerking verloopt vloeiend: “We zijn het bijna altijd eens met elkaar”.  

We werken wat de inhoud betreft vooral vanuit de spelers: De Noorderlingen. We geven kaders van waaruit de spelers kunnen maken en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. De voorstelling regisseren is dan eigenlijk niks meer dan het polijsten van een ruwe diamant. 

 

Heb je een bepaald ritueel bij het maken van een voorstelling? 

 

Het proces loopt altijd anders. Niet alleen omdat elk proces anders is, ook omdat in een creatief proces je jezelf moet blijven verrassen. Als je paden gaat bewandelen die je al vaker hebt bewandeld, loop je het risico dezelfde keuzes te maken en een eindproduct kan dan op vorige eindproducten gaan lijken.  
Maar de mensen met wie je werkt, maken uiteindelijk de voorstelling. En de Productiegroep waarmee wij werken, beschikt over een sterk gevoel van saamhorigheid, humor en ze durven zichzelf kwetsbaar op te stellen. Dat is het halve werk en dat vormt ook de opdrachten die wij geven en de voorstelling die er straks staat. 

 

Wat is de belangrijkste les die je ooit hebt meegekregen? 

 

‘Het ego en creativiteit gaan niet samen. Als je je bevrijdt van het denken dat altijd vergelijkt en afgunstig is, opent er een oneindige stroom van creativiteit.’ 

 

Wat is jouw Before / After moment? 

 
Dat we nu met de Productiegroep bezig zijn is één groot Before / After moment. Na dit jaar worden er waarschijnlijk veel keuzes gemaakt door ze. Ga ik naar de toneelschool of niet? Ga ik nog een keer auditie doen? Ga ik iets anders doen en wat dan? Wil ik dit überhaupt wel? Allemaal vragen die voor een keerpunt kunnen gaan zorgen in het leven. Dus wij zitten tussen before en after in. En om daar getuige van te zijn, is ontzettend waardevol. 

 

 

Over de regisseur: Karel Hermans studeerde in 2016 af aan de performance opleiding van Toneelacademie Maastricht. Bij Tryater was hij te zien in onder andere Wie overleeft de Grutto, de jeugdvoorstelling Karawane en Nonférence. Hij is ook bekend van het collectief Skoft&Skiep, dat hij met Tatiana Pratley en Aukje Schaafsma vormt.

 

*Over Before/After: 38 gewone mensen doen gewone dingen. Ze draaien een gloeilamp in, gaan vreemd, bekijken een schilderij, ontdekken een grijze haar, halen een jeugdherinnering op, wachten op een hotelkamer, of kibbelen op een bedrijfsborrel. Maar in het toneelstuk Vorher/Nachher laat de Duitse schrijver Roland Schimmelpfennig in al die levens iets heel kleins verschuiven waardoor die nooit meer zullen zijn als voorheen.

 

 

Broadcast interruptions is van 8 februari t/m 12 mei te zien tijdens een tour door het land en te boeken in combinatie met de voorstelling Before/After.