Oud-Noorderling Kaz Schonebeek vertelt…

Deze zomer maakt oud-Noorderling Kaz Schonebeek de voorstelling Sin Sinner Sinister met Noorderlingen van nu. Wie hij is en wat hij doet lees je hier!

 

 

Naam: Kaz Schonebeek
Leeftijd:
26
Geboren te: 
Groningen
Woont nu in: 
Amsterdam
Werkzaam als:
Theatermaker 
Opleiding:
Performance-opleiding Toneelacademie Maastricht

 

 

 

 

 

Hoe voelt het om een voorstelling te mogen maken op de plek waar het voor jou allemaal begon?
Heel vertrouwd. Hoewel ik al een aantal jaar weg ben, voelt de sfeer op de Noorderlingen nog steeds hetzelfde. Ik herken veel in de openheid en gedrevenheid die de spelers hebben.

 

Wat is je het meeste bijgebleven van jouw tijd bij De Noorderlingen?
De vriendschappen die ik er heb gesloten. De barfeesten. De ongelooflijk bijzondere band met mijn docenten. De voorstelling Tongen spelen in een café in Niehove.

 

Waar ben je nu mee bezig?
Na de Toneelacademie Maastricht heb ik tweeëneenhalf jaar filosofie gestudeerd en nu ben ik  aan het onderzoeken wat ik een fijne manier vind om weer theater te gaan maken. Ik heb net een
voorstelling in het Amsterdamse Bostheater gemaakt en ben bezig met plannen van andere voorstellingen en samenwerkingen.

 

Hoe ga je vervolgens te werk?
Ik vertrek in eerste instantie vanuit beelden. Ik maak scènes die visueel sterk zijn en die met een beeld een verhaal vertellen. Vanuit daar ga ik op zoek naar een rode draad, naar een overkoepelende structuur die die losse scènes aan elkaar kan binden. Voor mij is het maken van een voorstelling vooral het volgen van je intuïtie, er op durven vertrouwen dat wat jou zelf raakt en fascineert ook iets bij het publiek te weeg brengt.

 

Heb je een bepaald ritueel bij het maken van een voorstelling?  
De rituelen die voor mij persoonlijk echt betekenis hebben vinden zich buiten de voorstelling plaats. Theater is in zichzelf al zo’n groot ritueel, een manier om het leven te vatten door scènes te herhalen en herhalen, elke repetitie, doorloop of voorstelling opnieuw. Het ritueel dat voor mij echt belangrijk is, is het na een dag hard werken de tijd nemen om de dag af te sluiten en na te praten. Te voelen dat wat je op de vloer doet ook betekenis heeft in de rest van je leven.

 

Sin Sinner Sinister, geregisseerd door Kaz Schonebeek, is van 20 augustus t/m 24 augustus 2019 te zien op het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen.