Oud-Noorderling Mirthe Labree vertelt

Deze zomer maakt oud-Noorderling Mirthe Labree de voorstelling Eiland der kleurenblinden met Noorderlingen van nu. Wie ze is en wat ze doet lees je hier!
 

 
 
Naam: Mirthe Labree
Leeftijd: 25
Geboren te: Eelde
Woont nu in: Amsterdam
Werkzaam als: Actrice en theatermaker
Opleiding: Toneelacademie Maastricht Performance opleiding

 
 
Foto: Lieke Romeijn
 
Hoe voelt het om een voorstelling te mogen maken op de plek waar het voor jou allemaal begon?
Heel tof! Sinds ik weg ben bij De Noorderlingen ben ik De Noorderlingen altijd wel een beetje blijven volgen, ik zag voorstellingen van productiegroepen of op Noorderzon. Toen ik een half jaar geleden langs kwam om te praten over dit project, voelde nog veel hetzelfde. Het was alsof ik in mijn oude huis kwam. Dat is bijzonder, dat De Noorderlingen in die zin niet verandert. Je voelt je altijd verbonden met die plek, of eerder met die bepaalde sfeer. Daarom zoeken oud Noorderlingen elkaar later nog altijd op denk ik.
 
Wat is je het meeste bijgebleven van jouw tijd bij De Noorderlingen?
Trefbal, natuurlijk. Mijn Productiegroep, lieve Nina, Marieke en Karlijn. De barfeesten. Hoe Koen altijd couscous voor ons maakte. Het kostuumhok dat altijd rommelig was. De mensen, de openheid en de warmte. 
 
Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben afgestudeerd met de voorstelling La Isla Bonita, waarna ik mijn gelijknamige collectief heb opgericht. Na de zomer maken we onze vierde voorstelling bij Frascati in Amsterdam. Daarnaast speel ik als actrice bij verschillende regisseurs en geef ik af en toe les. Maar het leukste vind ik om zelf te maken. Met ons collectief doen we alles zelf, we schrijven de aanvragen, bedenken concepten, maken en spelen onze eigen voorstellingen. 
 
Wie/of wat inspireerde jou om Eiland der kleurenblinden te maken?
Eigenlijk werk ik altijd vanuit een persoonlijke fascinatie, ik ben altijd al bezig geweest met kleur en de werking ervan. In mijn afstudeerjaar maakte ik er een lecture performance over. Daarna ben ik boeken gaan lezen, waaronder Eiland Der Kleurenblinden van Oliver Sacks. Hoe mensen kijken en hoe wij allemaal anders kijken, fascineert me. Dat wil ik graag onderzoeken met de spelers.
 
Hoe ga je vervolgens te werk?
Ik verzamel samen met de spelers zoveel mogelijk materiaal, we maken performances, solo of in groepen, verzamelen beelden, muziek, noem maar op. Uiteindelijk monteren we dat allemaal samen. Ik werk dus heel erg collectief, ik ga niet de spelers vertellen wat ze moeten doen.
 
Heb je een bepaald ritueel bij het maken van een voorstelling? 
Niet per se een ritueel, maar samen opwarmen vind ik heel belangrijk, je moet samen in een energie komen voordat je gaat repeteren of spelen. 
 
Waar kunnen we jou (of je werk) de komende tijd nog meer zien?
In december gaat onze nieuwe voorstelling Atlantis van La Isla Bonita in première. Over zeemeerminzwemmen en waterig denken. Daarna touren we door het land in januari en februari 2019. Duurt nog wel even, maar ik heb er reuze veel zin in.  Maar kom vooral deze zomer naar Noorderzon!
 
Eiland der kleurenblinden is van 28 augustus t/m 1 september 2018 te zien op het Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen.
 
Mirthe Labree in Wunderbar (2010). Noorderzon Festival. Foto : Karel Zwaneveld