SoundTrack vol.1 | De makers – Andy Smart

Voor SoundTrack vol. 1 matchen De Noorderlingen en Jonge Harten zeven makers met spelers van De Productiegroep. Iedere maker werkt vijf(!) dagen met de spelers om hun theatrale song vorm te geven. Niet groeien is voor De Productiegroep geen optie. Hun laatste Noorderlingenjaar begint hier, nu. Een hysterische rollercoaster met Noorderlingen, oud-Noorderlingen en andere creatieve gekken. Het eindresultaat: zes live clips in een theatrale route die het midden houdt tussen een voorstelling, een installatie en een concert in de stad Groningen. Maar wie zijn die makers eigenlijk?

 

Andy Smart

Ontmoet maker #1: Andy Smart

Andy Smart, geboren in de Verenigde Staten, verhuisde in 2012 naar Nederland om hier als freelance performing artist aan de slag te gaanHier werd hij o.a. medeoprichter van Teddy’s Last Ride: een performing arts collectief uit Groningen. De Noorderlingen & Andy zijn inmiddels geen onbekenden meer voor elkaar: vorig jaar speelde hij namelijk in de theatrale dans performance Take Care  (ook een coproductie van De Noorderlingen en het Jonge Harten Theaterfestival). Andy beschrijft zijn werk als:  ”a rainbow of pop aesthetics on top of a personal ritual”. Hij werkt met symbolen en gebruikt performance vaak als middel voor transformatie en zelfontwikkeling. 

 

Tijdens zijn week met De Productiegroep gaat hij zich focussen op:

Een leider zijn.

 

Groei is ..?

Pijnlijk, maar dat is het hele punt.

 

Een (muziek)nummer dat hij nooit zal vergeten?

Mijn eigen nummer dat ik vorig jaar heb gemaakt voor Take Care. Destijds hebben we in de voorstelling alleen de instrumentale versie gebruikt omdat het nummer nog niet helemaal af was, het had meer tijd nodig om te groeien. Tegelijkertijd beleefde ik op dat moment mijn dertigste levensjaar en werd ik zelf ook geconfronteerd met opgroeien. Ik voelde me als mijn muziek: donker en stormachtig, pulserend in een ritme zonder duidelijke bestemming. Ik was incompleet en had tijd nodig om de lege ruimtes in te vullen en mezelf als maker te ontwikkelen. Nu, een jaar later, zit ik weer bij De Noorderlingen, een beetje wijzer en meer compleet, om af te maken wat ik begonnen ben. Geleid door niets anders dan de liedjes in mijn hoofd. ”Half-blind, and made of diamonds, she knows it’s all a mindset.”

 

 

SoundTrack vol.1 is van 21 t/m 24 november te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.