SoundTrack vol.1 | De makers – ARIAH LESTER

Voor SoundTrack vol. 1 matchen De Noorderlingen en Jonge Harten zeven makers met spelers van De Productiegroep. Iedere maker werkt vijf(!) dagen met de spelers om hun theatrale song vorm te geven. Niet groeien is voor De Productiegroep geen optie. Hun laatste Noorderlingenjaar begint hier, nu. Een hysterische rollercoaster met Noorderlingen, oud-Noorderlingen en andere creatieve gekken. Het eindresultaat: zes live clips in een theatrale route die het midden houdt tussen een voorstelling, een installatie en een concert in de stad Groningen. Maar wie zijn die makers eigenlijk?

Ontmoet maker #3: ARIAH LESTER

ARIAH LESTER – Foto door Derk Stenvers
ARIAH LESTER, geboren in Venezuela als Lester Arias, kwam in 2012 naar Nederland om aan de Academie voor Theater en Dans te studeren. Inmiddels is hij afgestudeerd en raakt hij steeds bekender in binnen- en buitenland. Met zijn androgyne verschijning en heldere countertenor stem, loodst hij zijn publiek een wereld binnen waar de ene realiteit haast onmerkbaar overgaat in de andere. Zang, dans, film, vertelling, mode, beeldende kunst en muziek smelten samen tot een sensueel en emotioneel geladen universum waarin zacht en hard, mannelijk en vrouwelijk, privé en universeel, vreemd en vertrouwd moeiteloos in elkaar overlopen.
 
Tijdens zijn week met De productiegroep gaat hij zich focussen op:
Kwetsbaarheid en voorkomen. Ik wil een plek creëren waar we onszelf kunnen zijn, maar waar ons tegelijkertijd een spiegel voorgehouden wordt: een positieve dualiteit waarin onze kwetsbaarheid onze grootste kracht wordt, waar we door middel van zachtheid een plek voor onszelf in de wereld kunnen creëren. Ik wil een werk creëren waarin ik verschillende interesses van mezelf kan combineren: drag en lip syncing, beeldhouwwerk, architectuur en spoken word. Omdat ik de Nederlandse taal nog niet beheers, ben ik van plan gedichten in het Nederlands te maken. Hiermee wil ik experimenteren om te kijken in welke mate taal een vrije vorm van creatie kan zijn, wanneer je deze nog niet beheerst. De schoonheid van de fouten en misverstanden die daarbij ontstaan vind ik interessant.
 
Groei is ..?
Teruggaan naar herinneringen van je kindertijd: naar de lichte momenten en deze te gebruiken om je eigen kracht te (h)erkennen, om jezelf op te vrolijken. Maar ook naar de donkere, zware momenten om het kind in jezelf te helen en daardoor leren om tevreden met jezelf te zijn. Om te begrijpen dat alles wat je in je leven is overkomen, wonderbaarlijke perfectie is; dat die situaties – de goede en slechte – je hier brachten, daar waar je nu staat, en vandaag ben je de enige die verantwoordelijk is voor een verandering in je leven.
 
Een (muziek)nummer dat hij nooit zal vergeten?
‘Hidden Place’ van Björk.
 

SoundTrack vol.1 is van 21 t/m 24 november te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.