SoundTrack vol.1 | De makers – BrotherTill

Voor SoundTrack vol. 1 matchen De Noorderlingen en Jonge Harten zeven makers met spelers van De Productiegroep. Iedere maker werkt vijf(!) dagen met de spelers om hun theatrale song vorm te geven. Niet groeien is voor De Productiegroep geen optie. Hun laatste Noorderlingenjaar begint hier, nu. Een hysterische rollercoaster met Noorderlingen, oud-Noorderlingen en andere creatieve gekken. Het eindresultaat: zes live clips in een theatrale route die het midden houdt tussen een voorstelling, een installatie en een concert in de stad Groningen. Maar wie zijn die makers eigenlijk?

 

Ontmoet makers #6 & #7: Peter en Mathijs van Til (BrotherTill)

BrotherTill bestaat uit de broers Mathijs en Peter van Til. Peter is oud-Noorderling en studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Mathijs studeerde piano aan de Popacademie in Enschede en heeft ook een master Music Design van de HKU op zak. Onder de noemer BrotherTill mengt het duo spoken word, elektronische muziek en visuele kunst. In 2017 waren ze te zien in Voorstelling van een Vreemdeling. Dit jaar werken ze samen met regisseur Ko van den Bosch aan een nieuw concept: een ‘edgy popconcert’ dat de grenzen behoorlijk verruimd. BrotherTill laat zich moeilijk samenvatten, maar zie het vooral als een combinatie van elektronica, performance, kunstinstallaties, videokunst en gesproken teksten.

 

In hun week met De Productiegroep gaan ze zich vooral focussen op:
De zoektocht naar jouw positie in de wereld. Grof gezegd, heerst er vandaag de dag een burgeroorlog tussen ‘de norm’ en ‘de minderheden’. ‘De norm’ leeft in een drift. ‘De minderheden’ leven in protest. Het grotendeel van de bevolking staat op z’n achterste benen, als een steigerend paard. ‘De minderheden’ laten de aarde trillen en ‘de norm’ wankelt. Ben jij in protest of wankel je? En hoe ga je daar mee om?

 

Groei is ..?
Groei is reflectie. Je positie erkennen. Door terug te kijken in plaats van vooruit te kijken, kom je op dat punt waar je eerlijk kan kijken naar je toekomst, waar je het verleden en je fouten kan accepteren en waar je kunt toegeven aan je beperkingen. Door erkenning van je eigen situatie/positie kan je jouw realiteit ontstijgen. Dat is een vorm van groeien.

 

Een (muziek)nummer dat ze nooit zullen vergeten?
Het allereerste nummer dat we uitbrachten: ‘The Storm’. Dit nummer is ontstaan vanuit een ontzettend eerlijk gevoel en heldere gedachtegang. Tijdens dit nummer zijn de elementen bij elkaar gekomen die ons, BrotherTill, tot op de dag van vandaag omarmt.

 

SoundTrack vol.1 is van 21 t/m 24 november te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.