SoundTrack vol.1 | De makers – Jip van den Dool & Marieke Giebels

Voor SoundTrack vol. 1 matchen De Noorderlingen en Jonge Harten zeven makers met spelers van De Productiegroep. Iedere maker werkt vijf(!) dagen met de spelers om hun theatrale song vorm te geven. Niet groeien is voor De Productiegroep geen optie. Hun laatste Noorderlingenjaar begint hier, nu. Een hysterische rollercoaster met Noorderlingen, oud-Noorderlingen en andere creatieve gekken. Het eindresultaat: zes live clips in een theatrale route die het midden houdt tussen een voorstelling, een installatie en een concert in de stad Groningen. Maar wie zijn die makers eigenlijk?

Ontmoet makers #4 & #5: Jip van den Dool & Marieke Giebels

Twee oud-Noorderlingen terug in het rovershol.
 
 Jip van den Dool (1992) is opgegroeid in Groningen en stroomde na De Noorderlingen door naar de Toneelacademie Maastricht. Na zijn opleiding is hij druk bezig geweest: hij speelde bij YoungGangsters en is sinds 2014 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Hij is samen met Nick Bos en Mathieu Wijdeven oprichter van het performance collectief Firma Draak, en maakt deel uit van muziektheatercollectief Lars Doberman (verbonden aan Orkater) . Zij maakten de voorstellingen Een Bebop Verhaal (2013) en De Familie Mansøn (2015). Beide voorstellingen werden geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. De Familie Mansøn werd bovendien genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Jip is echter niet alleen op theatergebied een duizendpoot, maar ook op muzikaal vlak: hij bespeelt de saxofoon, bas, contrabas, piano, drums, gitaar en zingt.
 
 

Marieke Giebels (1991) groeide ook op in het Noorden en stroomde na De Noorderlingen door naar de Toneelacademie Maastricht. In 2015 studeerde ze af met haar voorstelling The Dreaming. Daarna speelde ze in verschillende voorstellingen waaronder Closer van theatergroep Likeminds en Code 010 bij het Ro Theater in Rotterdam. In 2016 was ze te zien in de speelfilm Tonio, de officiële inzending voor de Academy Award 2017 in de categorie Beste Buitenlandse Film. Afgelopen jaar speelde ze o.a. in The Dreamers van Toneelgroep Oostpool en een nieuwe productie genaamd What we talk about when we talk about love van Fraslab met regisseur Charli Chung.

 
 
In hun week met De Productiegroep gaan ze zich vooral focussen op:
Groepsdynamiek, muzikaliteit en de compositie van verschillende disciplines. We willen onderzoeken hoe een groep zich verhoudt ten opzichte van elkaar, de ruimte en de outsider. Met behulp van theatrale middelen als maskers en live muziek zullen we een beeldende rocksymfonie met De Productiegroep maken.
 
 
Groei is ..?
Het eeuwig op zoek zijn naar je innerlijke kind, het in contact staan met je speelse openheid. Proberen je niet laten vertroebelen door angstige denkbeelden over wat “volwassenheid” is, maar je kunnen blijven verwonderen over de wereld. Sprookjes verlenen ons een belangrijke toegang tot onze belangrijkste bron: onze fantasie. Via deze fantasie is namelijk alles nog mogelijk, elke groei in elke richting. Zo kan je plotseling met een kikker als echtgenoot eindigen, kan een wolf zich verkleden als je oma en je opvreten of kan jijzelf juist een geheel andere wolf van de ondergang redden. Wellicht niet het pad dat de samenleving voor ogen had, maar misschien wel jouw bijzondere en eigen route naar de echte ‘volwassenheid’: eentje die nog niet bedacht is, maar via de eigen (on)mogelijkheden gemaakt wordt. 
 
 
Een (muziek)nummer dat ze nooit zullen vergeten?
Dat is het nummer “Shitty Bum” van C-mon & Kypski. Zodra we dat horen zijn we in gedachten meteen terug bij De Noorderlingen in 2008 tijdens een potje trefbal. 
 

SoundTrack vol.1 is van 21 t/m 24 november te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.