SoundTrack vol.1 | De makers – Valentina Tóth

Voor SoundTrack vol. 1 matchen De Noorderlingen en Jonge Harten zeven makers met spelers van De Productiegroep. Iedere maker werkt vijf(!) dagen met de spelers om hun theatrale song vorm te geven. Niet groeien is voor De Productiegroep geen optie. Hun laatste Noorderlingenjaar begint hier, nu. Een hysterische rollercoaster met Noorderlingen, oud-Noorderlingen en andere creatieve gekken. Het eindresultaat: zes live clips in een theatrale route die het midden houdt tussen een voorstelling, een installatie en een concert in de stad Groningen. Maar wie zijn die makers eigenlijk?

 

Ontmoet maker #2: Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) heeft een indrukwekkend lang CV, niet zo gek als je sinds je twaalfde al piano speelt in Nederland, Belgie, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Litouwen en de VS. Op haar 18de bracht ze haar eerste cd uit bij Challenge Classics en ontving hiervoor een Diapason d’Or. In 2016 studeerde ze met grote onderscheiding af voor haar Bachelor Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. En alsof het nog niet genoeg was, studeerde ze in 2018 ook nog aan de toneelschool van Brussel af met grote onderscheiding (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound).  Afgelopen maand bracht ze haar tweede cd uit bij Challenge Classics. Als actrice was zij onder andere te zien bij Het Houten Huis en Theater Antigone.

 

De Noorderlingen en Valentina zijn geen onbekenden van elkaar: in de zomer van 2018 speelde ze samen met de vorige Productiegroep in de voorstelling Valavond (Het Houten Huis i.s.m. De Noorderlingen). 

 

In haar week met De Productiegroep gaat ze zich vooral focussen op:
De Noorderlingen aan het zingen krijgen!

 

Groei is ..?
Ohhh, moeilijke vraag. Blijven leren? Terugkijken op een nare situatie en je realiseren dat je gevoelens daarbij zijn weggevaagd, maar dat je er toch iets van hebt geleerd? Help? Ouder worden in a classy way?

 

Een (muziek)nummer dat ze nooit zal vergeten?
Dat zijn er een heleboel. Ik zal het lied van Purcell “No stars again shall hurt you’’ nooit meer vergeten. Dat zong ik met de vorige Productiegroep in de voorstelling Valavond van Het Houten Huis! 

 

SoundTrack vol.1 is van 21 t/m 24 november te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival.