productiegroep

spel  •  Beef Mee! • VIS • De onwaarschijnlijke • Heimisch/Heimlich • Contact • Een scheppingsverhaal •INTERVIEW – Emma Vermeulen genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel, 2021.
 
 
“Hé Emma Vermeulen is genomineerd voor de Piket Kunstprijzen in de categorie Toneel” Dé prijs voor jonge professionele kunstenaars die een binding hebben met Den Haag. “Ah wat te gek!” luidde het in onze Noorderlingen app, toen we dit leuke nieuws lazen. Gefeliciteerd met je nominatie! We hopen je natuurlijk eind november nogmaals te kunnen feliciteren wanneer de winnaars van de drie categorieën bekend worden gemaakt.
 
 
En ze had de nominatie niet eens zien aankomen! Emma is pas een paar maanden afgestudeerd in een tijd, die zeker voor acteurs en theatermakers, nou niet bepaald glorieus was door Covid-19. Zo heeft Emma haar afstudeervoorstelling aan het einde van het jaar nog wel voor een beperkt publiek kunnen spelen, maar haar stagevoorstelling gaat pas in 2022 in première. “Des te meer was deze nominatie een grote verrassing, en een hele eer!” aldus Emma.
 
 
Haar stage en afstudeervoorstelling met haar eigen collectief leverden haar de nominatie op. Afgelopen jaar liep Emma stage in de voorstelling ‘Erik of het Klein Insectenboek’ van het Nationale Theater Jong, en maakte ze in Zaal 3, ook in Den Haag, haar afstudeervoorstelling met haar eigen collectief Blond & Cynisch. In 2022 staat ze op de planken met haar ‘stagevoorstelling’ en komend seizoen maakt ze onder de vleugels van Zaal 3 met haar collectief Blond & Cynisch, in samenwerking met Theater Ins Blau, in Leiden weer een nieuwe productie. Een Groninger die het helemaal rockt in Zuid-Holland – Het kan gewoon!
 
 
En als Noorderlingen zijn we daar natuurlijk super trots op. Want, Emma, ooit stapte je als veertienjarige puber bij ons binnen om auditie te doen. Wat hebben de Emma van toen en nu nog steeds gemeen? “Ambitie, creativiteit, een goeie dosis nuchterheid en de bereidheid om hard te werken. Daar heeft mijn tijd op de Noorderlingen ook zeker aan bijgedragen. Het zelf uitvinden en onderzoeken wat jij nu eigenlijk wil van dit theatervak is in die tijd al van start gegaan, wat volgens mij vrij uniek is voor een vooropleiding. Die instelling is tijdens mijn toneelschooltijd en ook nu ontzettend waardevol gebleken. Maar ik ben ook wel blij dat die pubertijd erop zit hoor!”
 
 
Na De Noorderlingen besloot Emma te gaan studeren aan de Toneelschool in Arnhem (ArtEZ University of the Arts). Bij de Noorderlingen kwam ze er namelijk achter dat het écht een optie was om in de theaterwereld te gaan werken. “Bij het ‘acteurschap’ stelde ik me eerder vooral een soort Hollywoodesque taferelen voor. Toen ik op de Noorderlingen mensen ontmoette die hun droom heel serieus namen besefte ik dat ik dat ook kon doen.” De ambitie en de liefde voor het spelen waren er al, dus vanaf dat moment begon Emma’s theater-droom echt vorm te krijgen.
 
 
Wat kun je meegeven aan alle Noorderlingen die nadenken over een toekomst in de theaterwereld? “Als je echt voelt dat dit is wat je wil, ga ervoor! En ook: houd je blik open. Wat wil jij? Wat vind jij vet? Waar liggen je talenten? Oja, ga veel naar het theater! Dat is naast heel leuk en belangrijk ook ontzettend inspirerend voor je eigen dromen en ambities. Kom in 2022 naar alle nieuwe voorstellingen van Blond & Cynisch bijvoorbeeld!”
 
 
En als we het hebben over Emma vs. de toekomst, hoe zie jij jezelf dan invulling geven aan jouw plek in de theaterwereld? “Ik zie mezelf op dit moment als zowel maker als speler. Ik heb mijn eigen collectief waarmee we alles zelf doen: schrijven, maken, spelen, muziek, dramaturgie, noem maar op. Maar ik ben ook echt een acteur. Ik hoop dat ik in de toekomst die twee kan blijven combineren: zelf maken, én spelen bij regisseurs/gezelschappen en in film. Daarnaast is de film- en theaterwereld op veel vlakken aan een flinke dosis emancipatie toe. Denk: vrouwenrollen, queer rollen, representatie op alle vlakken. Ik hoop dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan die ontwikkelingen, waar heel veel te gekke mensen ook al hard mee bezig zijn.” Emma is van mening dat theater bij uitstek een plek is om alternatieven te tonen. Alternatieven voor die aspecten van onze wereld die we graag anders zouden willen zien. “In het theater kun je alles maken, alles is bedacht, en toch geloof je als publiek even echt in die wereld die je op het podium ziet. Dat maakt theater zo’n mooi medium, vind ik. Laten we dat medium vooral blijven gebruiken om elkaar te inspireren.”
 
 
“Zo, dat was mijn Ted-Talk. Zijn er nog vragen?”
 
Jazeker mevrouw Vermeulen; Kun je ons ALJEBLIEFT op de hoogte houden van alle spannende en bijzondere producties waar je een rol in gaat spelen? Cause we don’t wanna miss them!
 
 
Foto: Bart Grietens